Direct contact 053-7676020

RSI klachten

Wat zijn RSI klachten?

RSI is een verzamelnaam voor spier- en gewrichtsklachten aan handen, polsen, armen, schouders, en/of nek. Het is de afkorting van Repetitive Strain Injury. Dat betekent een blessure die ontstaat door een herhaalde belasting. Doordat je dezelfde beweging steeds herhaalt ontstaat er een continue spierspanning. Hierdoor kan je spier- en gewrichtsklachten krijgen. Omdat RSI een verzamelnaam is voor veel aandoeningen, benoemen artsen liever specifiek de aandoening zoals tenniselleboog, muisarm of carpaal tunnelsyndroom.

Er wordt nu geen voorkeur meer gegeven aan de term RSI, maar aan de term KANS. KANS staat voor ‘Klachten aan de arm, nek en/of schouder’. In deze tekst gebruiken we nog de meer algemeen bekende term RSI.

Oorzaak van RSI

RSI bestaat al eeuwen en is vooral bekend als beroepsziekte. Als je langere tijd achter elkaar dezelfde handelingen moet uitvoeren, levert dat klachten op. Musici, slagers, postbodes, kassapersoneel en lopende-bandwerkers behoren tot de risicogroep.
Tegenwoordig is beeldschermwerk de grootste oorzaak van RSI. Als je veel achter de computer werkt belast je vingers, polsen, armen en je schouder- en nekregio. Deze spieren gaan pijn doen en je doorbloeding wordt slechter. Vooral in je handen en vingers is een goede doorbloeding belangrijk en deze worden zwaar belast door het typen en muisgebruik. De klachten beginnen meestal als tintelingen, een koud of dood gevoel of lichte pijn. Deze klachten kunnen verergeren tot chronische pijn en stijfheid. Als je last hebt van nekpijn kan dit ook hoofpijn veroorzaken.

Symptomen van RSI:

  • Tinteling
  • Pijn
  • Stijfheid
  • Koude vingers
  • Vermoeid gevoel
  • Krachtverlies na langere periode klachten
  • Pijn voor langere tijd (ook s’nachts)
  • Huidsverkleuring en zwelling (in later stadium)

Behandeling van RSI:

De behandeling bestaat uit in het in kaart brengen en behandelen van alle verschillende factoren, die een rol hebben gespeeld bij het ontstaan van deze klachten. Hierbij speelt de werkplek een belangrijke rol, de houding en de belastbaarheid. Daarnaast zijn stress factoren van grote invloed op deze klachten. De behandeling wordt veelal in samenwerking met een huisarts en/of bedrijfsarts afgestemd. 

Bij een polsklacht kan het verstandig zijn om tijdelijk een stabiliserende en beschermende brace te dragen. Wij adviseren de Novamed polsbrace.

Maak een afspraak / Make an appointment